Arkiv

Så har åter ett år gått och det har blivit dags för årsmöte. Alla medlemmar hälsas välkomna till årets upplaga den 15 november kl 16.00 i biosalongen, Kulturhuset, Markaryd. Föreningen bjuder på kaffe med dopp innan årsmötet.

Monica Andoff

Tre utställningar har genomförts i föreningens regi tidigare under verksamhetsåret och en fjärde kan upplevas i samband med årsmötet då Monica Andoff, Båstad ställer ut akvareller. Monica beskriver sin konst så här: ”Måleri är mitt huvudsakliga uttrycksmedel. Jag prioriterar det icke-naturalistiska. Jag söker efter ett uttryck, en sorts känsla i bilden Erfarenheterna säger mig att akvarellpigmentens egenskaper ofta kan hjälpa mig att skapa den stämningen.”  Monica berättar mer om sin konst kl 15.00.

I samband med årsmötet genomförs också utlottningen av konstverk bland föreningens medlemmar. I år är det totalt 24 konstverk som lottas ut, 18st har samtliga medlemmar chans att vinna, 5st lottas ut bland de medlemmar som är närvarande vid årsmötet och ett konstverk vinns av en medlem som besökt något vernissage tidigare under året. Under tiden 3-14 november ställs vinsterna ut i Kulturhuset, Markaryd månd-tord 12-18, fred 10-17 och lörd 10-13, ingång via biblioteket. Årets vinster kan du se här: Vinster 2015

VÄLKOMNA

 

ÅRETS KONSTRESA I BILD OCH TON.
Klicka här och se ett bildspel från årets konstresa gjort av Sten Neckö.
VÄLKOMMEN TILL HÖSTENS FÖRSTA UTSTÄLLNING.
Nu när hösten kommer allt närmare är det dags för nästa konstutställning.Ingrid Schau, Vellinge ställer ut målningar i olja och tusch i Kulturhuset, Markaryd den 13-26 september.Söndagen den 13 september kl 14-17 är det vernissage. Konstnären och utställningen presenteras kl 14:30. I övrigt är utställningen öppen under bibliotekets öppettider:    måndag-torsdag 10-18, fredag 10-17 och lördag 10-13.

Ingrid presenterar sin konst så här:

”Jag intresserar mig för det expressiva uttrycket och arbetar helst i olja eller tusch.
Gestalter fascinerar mig och jag tycker om att låta deras rörelser och inbördes samspel vara med och styra innehållet i bilderna. Mitt måleri sker i snabb och nära dialog med motiven och jag gläds åt oväntade överraskningar under arbetets gång.
Processen är lika intressant som det färdiga resultatet och spåren den lämnar efter sig får gärna synas på dukens väv eller leva kvar på papprets yta.”

 
ÄRETS KONSTRESA
Nu är sommaren här och programmet för årets konstresa är klart. Vi ställer i år kosan norrut till trakterna runt Borås.
PROGRAM:
07.30 Avresa med buss från Hagaskolans parkering, Markaryd.slide
Vi inleder dagen med förmiddagsfika och utställningar på Glasets hus i Limmared.
Limmareds glasbruk grundades 1740 och här finns idag Glasets hus, som öppnade 2012 för att berätta om bygden, bruket och glasets historia. Här finns utställningar med glas från 1700-talet fram till dagens Absolut-flaska. Utställningen Face it är utlånad från Spritmuseum i Stockholm och är en del av Absolut Art Collection. En rad konstnärer har gjort sin egen tolkning av Absolut-flaskan.

                                       Textilmuseet i Borås är nästa punkt på programmet. Vi får en presentation av museet och dess utställningar. Här finns bland annat succéutställningen Lars WallinFashion Stories, där unika kreationer i exklusiva material från Wallins drygt tjugoåriga karriär som modeskapare presenteras.                                                                                                       Utställningen Re Rag Rug visar 12 mattor tillverkade av spill och överskott från textilindustrin. Mattorna är tillverkade i 12 olika tekniker.
Efter allt detta är vi säkert hungriga, dagens lunch äter vi på restaurang The Company som ligger i anslutning till Textilmuseet.


Nu går färden mot Erik Hårdstedts nya ateljé i Uddebo. Här träffar vi Lena Björn, Sandeep Paradkar, Erik Hårdstedt och Sandra Magnusson som visar sina skulpturer och målningar i olika tekniker.
Innan bussen rullar hemåt stannar vi för eftermiddagsfika på Apladalens kaffestuga i Värnamo.
Efter en dag fylld av nya intryck är vi tillbaka i Markaryd ca 19.30.
Kostnad: 500:- per person
(inkluderar bussresa, inträde, guidning, lunch, samt för- och eftermiddagsfika).
Anmälan: Mottages mellan 10-23 augusti av
Christin Giselsson tel , 0433 16183, 0730 976183
eller Anncharlott Johansson tel 070 967 66 68
(begränsat antal platser, anmälan är bindande)

 ÅRETS ANDRA UTSTÄLLNING.
                      Kätie Nilsson från Steninge är nästa utställare. Hon beskriver sin konst så här:”Mina grafiska blad är fragment från resor, möten och upplevelser. Som betraktare får du följa med där färg och form blir färdmedlet.
Grafik är en långsam process, och mycket kan hända under arbetets gång, vilket kan omvandla den idé jag hade från början.
Det blir en dialog mellan mig och materialet.
De grafiska verken trycker jag i den stora koppartryckspressen, som är placerad i ateljén.”Läs Hallands Nyheters reportage från 2013 om Kätie.Utställningen pågår i Kulturhuset, Markaryd 8 till 21 mars med vernissage den 8 mars     14 – 17. Övriga öppettider är måndag – torsdag 12 – 18, fredag 10 – 17 och lördag 10 – 13 med ingång via biblioteket.ÅRETS FÖRSTA UTSTÄLLNING.

Christine Tallberg så heter årets första utställare. Hon är textildesigner och tillverkar vävda och tovade bilder i naturmaterial. Hon är född i Finland men bosatt i Jönköpingstrakten sedan början av 60-talet. Hennes reklamslogan är:” Drömmar i tovat och vävt, i handfärgat lin, ull och silke. Naturmotiv på tovad filt med screentryck och broderier”.

Utställningen pågår i Kulturhuset, Markaryd 1 till 14 februari med vernissage den 1 februari 14 – 17. Övriga öppettider är måndag – torsdag 12 – 18, fredag 10 – 17 och lördag 10 – 13 med ingång via biblioteket.

 

KONSTÅRET 2015
Välkommen till ett nytt spännande utställningsår. Sydvästra Smålands Konstförening ordnar under 2015 fyra utställningar i Kulturhuset, Markaryd. Först ut är Christine Tallberg från Huskvarna 1 – 14 februari följd av Kätie Nilsson, Steninge 8 – 21 mars, Ingrid Schau, Vellinge 13 – 26 september och Monica Andoff, Båstad 15 – 28 november.I samband med utställningarna inbjudes till vernissage första utställningsdagen som alltid är en söndag kl 14 -17. I  övrigt är utställningarna öppna måndag – torsdag kl. 12-18, fredag kl. 10-17 och lördag 10-13 med ingång via biblioteket.De medlemmar som besöker något av våra tre första vernissager deltar i en extra utlottning. Är man på en vernissage, har man en vinstchans, är man på tre, har man tre vinstchanser. Dragningen sker på årsmötet. 
igelstroem staellde ut i konstens tecken (1) - smaigelstroem staellde ut i konstens tecken (2) - smaSmålänningen fredagen den 21 november 2014 (Text och foto: Leif Lundström)nr 4” I en dröm såg jag alla de vackra fåglarna lyfta mot skyn och själv var jag bara en liten varelse i den stora gröna tiomilaskogen, som satt där … förundrad ”nr 7nr 6nr 2 

VERNISSAGE STEFAN W IGELSTRÖM

 

Vernissagen av konstutställningen med Stefan W Igelström lockade storpublik. Utställningen pågår 16-28 november och är öppen under bibliotekets öppettider.nr 20nr 13nr 12nr 17nr 19
ÅRSMÖTE 2014

Söndagen den 16 november höll Sydvästra Smålands Konstförening sitt årsmöte i Kulturhuset i Markaryd. Före årsmötet hade konstföreningen vernisssage av utställningen med Stefan W Igelström – föreningens sista utställning får året 2014.

Båda evenemangen var välbesökta och lockade en intresserad, nyfiken och engagerad publik.

nr 41

nr 40

Ordförande RosMarie J Neckö och sekreterare Bo Johanneryd

Den ekonomiska berättelsen och revisionsberättelsen godkändes och lades till handlingarna, varefter kassör och styrelse beviljades ansvarsfrihet för verksamhetsåret 2014.

Årsmötet beslutade vidare, att medlemsavgiften för 2015 skulle vara oförändrad d v s 120 kr.

Ordföranden informerade avslutningsvis om konstföreningens program och planerade aktiviteter under det kommande året 2015.

nr 46

Flera val skulle genomföras och Gunnar Dalsheim – sammankallande i valberedningen – föredrog valberedningens förslag.

nr 49

Kerstin Mossheden, som lämnar styrelsen och inköpskommittén, avtackas för sitt mångåriga, förtjänstfulla och engagerade arbete i konstföreningen av RosMarie J Neckö. Även Leif Pettersson, som lämnar valberedningen, avtackades för sitt fleråriga arbete

I pausen mellan vernissagen och årsmötet bjöd konstföreningen på fika med kaka. Det var det många besökare som passade på att mingla, umgås och samtala i Kulturhusets Magnoliagård innan årsmötet började.

nr 26nr 24

nr 27

nr 28

nr 29

nr 30

När årsmötesförhandlingarna väl var avslutade kom så stunden, som många av medlemmarna hade väntat på … den årliga och spännande utlottningen av konstverken i konstföreningens medlemslotteri.

Vinsterna som varit utställda i Kulturhusets konsthall två veckor före årsmötet hade för dagen flyttats upp på scenen i biosalongen.

Tonny ”Målare” Johansson skötte som sig bör utlottningen och såg till att allt gick rätt tillväga. Många lyckliga vinnare fick fina konstverk med sig hem.

nr 35

nr 53

nr 54

 

ÅRSMÖTE 16 NOVEMBER 2014
Så har åter ett år gått och det har blivit dags för årsmöte. Alla medlemmar hälsas välkomna till årets upplaga den 16 november kl 16.00 i biosalongen, Kulturhuset, Markaryd. Föreningen bjuder på kaffe med dopp.Tre utställningar har genomförts i föreningens regi tidigare under verksamhetsåret och en fjärde kan upplevas i samband med årsmötet då Stefan W Igelström ställer ut. Stefan berättar om sin konst kl 15.00.I samband med årsmötet genomförs också utlottningen av konstverk bland föreningens medlemmar. I år är det totalt 24 konstverk som lottas ut, 18st har samtliga medlemmar chans att vinna, 5st lottas ut bland de medlemmar som är närvarande vid årsmötet och ett konstverk vinns av en medlem som besökt något vernissage tidigare under året. Under tiden 4-15 november ställs vinsterna ut i Kulturhuset, Markaryd månd-tord 12-18, fred 10-17 och lörd 10-13, ingång via biblioteket.VÄLKOMNA

 

rubriker 138

Konstens Vecka är en riksomfattande konsthändelse som äger rum vecka 40 varje år. Det är en vecka då Sveriges Konstföreningar skapar extra uppmärksamhet kring samtidskonst i hela landet och inspirerar konstföreningar och andra aktörer till att presentera samtidskonst i nya och intresseväckande former. Tillsammans har vi förmågan att sprida kunskap och engagemang för samtidskonst till en bred publik.

konsten och kulturens vecka 2014 - affisch

I Markaryds kommun har vi valt att under vecka 40 förutom konsten även uppmärksamma konsthantverk, musik, teater, film, konstlitteratur, föreläsningar m m för att spegla kulturen ur ett bredare perspektiv. Vi har därför valt att kalla v40 för Konstens och kulturens vecka i Markaryds kommun.
rubriker 143nr 9Nu har utställningens största konstverk ”Sprattelgubbarna (1970)” kommit på platsnr 7

Från sin utsiktspost har Sven hela tiden haft ett vakande öga på hängning av hans konstverk i Kulturhuset i Markaryd under söndagförmiddagen. Han verkar vara ganska nöjd med slutresultatet.

 

ZOLI FUGLESANG KARELD

VERNISSAGE SÖNDAGEN DEN 14 SEPTEMBER

KONSTHALLEN – KULTURHUSET I MARKARYD

Nr 12 a

RosMarie J Neckö i samspråk med Zoli Fuglesang Kareld under vernissagen i
Kulturhuset söndagen den 14 september

Här är det färgerna som bestämmer - Smålänningen 140915

Smålänningen måndagen den 15 september 2014 (Text Christer Gustafsson Foto: Pontus Ulvsvik)

Läs mer om  vernissagen och konstnären Zoli Fuljesang Kareld

Utställning

Den 14 – 27 september är det dags för höstens första konstutställning då  Zoli Fuglesang-Kareld från Helsingborg ställer ut. Hon målar lager på lager i olja och akryl med hjälp av kniv, gamla kontokort, gummiskrapor, penslar, trasor mm.

 Vernissage den 14 september 14-17. VÄLKOMNA

Dags för årets konstresa.

Lördagen den 23 augusti 2014

08.00 Avresa med buss från Hagaskolans parkering, Markaryd.

Besök på Tomarps kungsgård, Kvidinge. Utställning med Karl Mårtens och Emanuel Bernstone.                                                                                                                                               Karl visar nya porträtt av fåglar. Han målar med breda, flyktiga penseldrag med fåglarna isolerade från den omgivande naturen. Emanuel målar fåglar, abstrakta landskap och interiörer. Hans fåglar speglar sig ofta självmedvetet i vatten eller blanka ytor.

Förmiddagsfika på Tomarps kungsgård.                                                                                Kaffe/te och fralla.

Besök hos tre konstnärer i Rydebäck, Åsa Canbäck, Ellen Hammer och Bodil Vinke                                                                                                                                                          Åsa släpper loss sin lekfullhet och fantasi när hon tillverkar skulpturer föreställande hästar och andra figurer i en egen blandteknik. Ellen är silversmed. Hon designar och tillverkar föremål i guld, silver och koppar dekorerade med ädelstenar och pärlor. Bodil är textilkonstnär och skapar collageartade bilder, mättade med färg, rika på symboler och med insprängda texter.

Lunch på Rya golfkrog, vackert belägen vid Öresund.

Besök hos Lillemor Löfgren, Mölle                                                                     Lillemor målar i akryl med sand, spackel och metallnät som strukturskapare. Motiven växer fram i ett fritt, oförutsägbart skapande utan förlagor.

Besök hos Jonas Högström, Utvälinge                                                                                         Jonas arbetar i lera och gjuter sedan sina skulpturer i brons. Han har gjort ett flertal offentliga verk bland annat statyn av Nils Poppe på Fredriksdal i Helsingborg.

Eftermiddagsfika på Albertsgården, Norra Häljaröd                                                               Kaffe/te med kaffebröd.

ca 19.30 Ankomst Markaryd

Kostnad: 400:- per person (inkluderar bussresa, lunch, samt för- och eftermiddagsfika).

 

rubriker 113nr 15

Vernissage av konstutställningen med konstnärstrion Frejas Frön – Utställningen invigdes på söndagen den 9 mars och de utställande konstnärerna presenterades av RosMarie J. Neckö – ordf. i Sydvästra Smålands Konstförening

(Foto: Sten Neckö)

Läs mer  om utställningen och de utställande konstnärerna
Läs mer om och se ett bildcollage från vernissagen
Läs mer  om vårens konstutställningar

 

Vernissage lockade många besökare

På söndagseftermiddagen den 2 februari arrangerade Sydvästra Smålands Konstförening vernissage av sin första utställning för 2014.
Konstnären Jussi Raatevaara ställer ut i Konsthallen – Kulturhuset i Markaryd – måndagen den 3 februari t o m fredagen den 14 februari och Jussi Raatevaara var själv närvarande på vernissagedagen och berättade om sin konst.

Jussi Raatevaara är född i Finland 1952 och har varit bosatt i Sverige sedan 1969. Han bor i Hyltebruk sedan 1973 och hade sin första utställning 1978.

vernissage 140202 (1)

” En fråga jag ofta ställs, är varifrån jag får mina motiv, och om jag har någon speciell mening med mina bilder. Jag förmodar att det någonstans i bakhuvudet finns ett lager med bilder och idéer. När dessa börjar flöda handlar det om att sammanstråla det till en helhet. Sedan är det upp till åskådaren vad han eller hon vill se. Om jag sedan ger bilden ett namn hejdar jag åskådaren från att använda sin egen fantasi ”

vernissage 140202 (3)

RosMarie J. Neckö studerar två tidiga konstverk av Jussi Raatevaara – Det ena ett bymotiv från 1972 – då Jussi Raatevaara gick en kurs på Rikspappersskolan i Markaryd – tillverkat med finska arméns skokräm. Den första målningen jag ramade in, säger Jussi Raatevaara, men jag har bytt ram … den första var en enkel golvlist. Det andra är en oljemålning på ett linpapper tillverkat på Rikspappersskolan uppklistrat på duk. I förgunden konstnären själv.
vernissage 140202 (4)
RosMarie J. Neckö hälsar vernissagebesökarna välkomna, presenterar konstnären Jussi Raatevaara och förklarar utställningen öppnad.

cimg0268

vernissage 140202 (5)

Jussi Raatevaara – i mitten – ger en bakgrund till sitt konstnärskap och svarar på frågor från vernissagebesökarna.

vernissage 140202 (6)

Konstnären i samspråk med Göran Giselsson – en trogen vernissagebesökare och konstvän

vernissage 140202 (7)

Två veteraner i Sydvästra Smålands Konstförening studerar med spänt intresse några av de utställda verken

Konstresan 2013

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s